Informatik
İnformatik, köken olarak Information ve Automatik kelimelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır ve şuandaki kullanıma göre de Bilgisayar Bilimleri(computer science) anlamına gelir. İnformatik bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmelerini sağlayan pratik teknikleri araştıran bir bilim dalıdır.
Teorik İnformatik
Daha çok matematik aspektlerle ilgilenen bir bilim dalıdır. Çekiş noktası iki temel soruda incelenebilir: Ne hesaplanacak? Ve nasıl efektif hesap yapılır? Bu bilim dalı teorik informatiğin bazı konularıyla da ilgilenmektedir: Linguistik, hesaplanabilirdik ve karmaşıklık teorileri(Berechenbarkeits- und
Komplexitätstheorie). Örnek olarak; derleyicileri bu alanda değerlendirilebiliriz.
Pratik İnformatik
Direk olarak Software, yani yazılımla ilgilenen bilim dalıdır. Daha teknik anlatmak gerekirse; yüksek bir programlama dili(C# , Java, vs.) kullanılarak gereksinimi tamamlayan yazılımlar üretmek hedeflenir. Örneğin; websayfasi(Webdizayn farklı bir alandır), masaüstü, telefon ve tabletler için yazılım programlama bu alan altındadır. Software Engineering yani yazılım mühendisliği bu alan altındadır.
Teknik İnformatik
İnformatiğin bu alanında ise daha çok mikro süreçlerle ilgilenir. Örnek olarak mikroçip programlama bu alan altında değerlendirilir. Mikroçipler günümüzde nerdeyse hemen hemen her elektronik cihaz içinde bulunmaktadır. Derin elektronik bilgisi gerekme de temel elektronik bilgisi gereklidir. Bununla ilgili dersler verilmektedir. Kişinin önceden elektronik bilgisi olması zorunlu değildir. Bu alanda daha çok makine programlama diline yakın diller kullanılır. Örneğin Assembler, C.. vs.
İşletme enformatiği(Wirtschaftsinformatik), Geoinformatik ve tip enformatiği (Medizininformatik) Uygulamalı İnformatik alanı altında değerlendirilir. Bu alanı su şekilde değerlendirebiliriz:
Örneğin Wirtschaftsinformatik; hem işletme, ekonomi hem de bilgisayar mühendisliği dersleri gösterilmektedir. Bu alanı bitiren kişiler genelde firmalarda müşteri ve yazılımcılar arasında middle man denilen görevde istihdam edilir. Müşterilerle onların anlayacağı dilden konuşup, yazılımcılara müşteri isteklerini yazılımcı dilinden anlatmaktadırlar.
Bu sepekten dolayı, Uygulamalı İnformatik olarak sunulan lisans programlarında ilerleyen dönemlerde alan secimi zorunluluğu olabileceğini unutmayın. Bu yüzden çok iyi bir araştırma süreci geçirin.
Bahsettiğimiz bu alanlar kendi içlerinde de ayni şekilde farklı alt alanlara ayrılmaktadır. Örneğin okul başvurularında karsımıza çıkan Medieninformatik. Bu alan temel bilgisayar mühendisliği derslerinin yanında ek olarak resim video isleme, rendering alanlarında dersler içerir.
Almanya’da eğitim sürecine gelince, informatik çok kapsamlı bir alan olduğu için çoğu lisans programında bir alan secimi yaptırılır. Bu alanlar okula göre hatta bir okulda dönem bazında farklılık gösterebilir. Bu seçme zorunluluğu okuldan okula farklılık gösterse de genel olarak 3. dönemden itibaren ortaya çıkmaktadır.
Önceki iki paragrafta bahsettiğim sebeplerden dolayı, Türkiye’deki öğrenciler araştırma aşamasında zorluk yasayabilmektedirler. Bu konuyu su şekilde özetleyebiliriz:
Eğer ki, okulda sunulan lisans programı sadece İnformatik diye isimlendirilmişse genel Bilgisayar Mühendisliği bölümüdür ve büyük ihtimal alan secim zorunluluğu olacaktır.
Master bölümleri çoğunlukla belirli bir alanda uzmanlaşma amacıyla yapıldığından sunulan mastır programları çoğunlukla belirli alanları kapsamaktadır.
Aşağıdaki liste Almanya’da gerek lisans gerekse mastır alanında yaygın olarak sunulan eğitim programlarıdır:
- İnformatik
- Angewandte İnformatik(Uygulamalı İnformatik)
- Teknik İnformatik
- Bilgisayar Linguistigi
- Geoinformatik
- Medya İnformatiği
- TIP İnformatiği
- I İnformatiği
- Softwaretechnik
- Informationstechnik
Şayet Almanya da eğitim alıp, Türkiye de bilgisayar mühendisliği için denklik almak istiyorsanız yukardaki bölümlerden İnformatik, Angewandte İnformatik, Informationstechnik, Teknik İnformatik ve Softwaretechnik bölümlerinde eğitim almanız gerekir. Lisansı yukardaki herhangi bir bölümden bitirip diğer bölümlere de yüksek lisans için geçebilirsiniz.
En çok sorulan sorulardan biri ise İnformatik ile uygulamalı İnformatik(Angewandte İnformatik) arasındaki farktır. İnformatik genel bir terimdir. Bilgisayar mühendisliğini genel olarak kapsar. Uygulamalı informatik ise başka bir disipline bilim alanı ile karışımından ortaya çıkan bir bölümdür.
Almanya da İnformatik bölümlerinden birinden mezun olduktan sonra oldukça farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Hemen hemen her türlü firmada is bulabilme olanağınız var. Bunun yanında son zamanlarda Almanya’da bilgisayar mühendisi ihtiyacı bulunmaktadır.
Üniversite eğitimli bir İnformatikler olarak siz bu gelişmenin tam merkezinde yer alırsınız ve bu akımı yönlendirirsiniz. Bilgisayar Bilimcilerinin çalışma alanları da tanımı gibi çok geniştir. Burada birazda üniversite eğitimi sırasında yönelmiş olduğunuz alanlar da önemlidir. Mesela bunlardan bazıları su şekildedir:
- Makina
- Matematik
- TIP
- Endüstri
- Fizik
- Elektronik vs.
İnformatik mezunlarının çoğu Programlama-Geliştirme (Software Entwicklung) alanında çalışmaktadırlar. Burada ürünlerin her olanaklarını, sistemlerini analiz eder, sistem ya pisini tanımlar ve sistemi oluşturur. Bununla bir araba motorunu veya binlerce bilgisayarda ayni anda açılacak karmaşık bir internet dayanaklı uygulamayı çalıştırabilirler. Veya milyonlarca kişinin sağlığını yakından ilgilendiren bir tip cihazının programlamasını yapabiliriler.
İnformatik bölümünün(lisans) ders içeriklerini genel olarak aşağıdaki gruplarda genel olarak inceleyebiliriz:
- Uygulamalı İnformatik
- Temel informatik derslerinin çoğu ve bunun yanında farklı bir bilim alanından dersler
- Pratik informatik
- Temel informatik dersleri yanında yüksek bir programlama dili öğrenme ve bunlarla yazılımlar
- Teknik İnformatik
- Temel informatik dersleri yanında mikroçip ve makine diline yakın programlama dilleriyle yazılımlar
- Teorik İnformatik
Ayrıca İnformatik biliminin video ile açıklamasını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz: