Almanya’da Lisans tamamlama
Almanya da Lisans Tamamlama
Türkiye de kayıtlı olduğunuz lisans eğitimine Almanya da devam edebilme olanağınız vardır. Bunun için gerekli şartları ve dikkat etmeniz gereken hususları bu makalede inceleyeceğiz.
İlk olarak yasal prosedürlere değinecek olursak, Türkiye de belirli bir sayıda kredi vermiş olduğunuz bölüme Almanya da devam edebilmeniz mümkündür. Fakat Almanya da bir üniversiteye geçtiğinizde mutlaka Türkiye de yarıda bırakmış olduğunuz eğitimin devamı seklinde bir geçiş yapmanız pek mümkün değildir. Türkiye de almış olduğunuz derslerin belirli bir kısmi sayılır, fakat içerik ve kredi farklarından dolayı bütün dersleri saydıramazsınız.
Öncelikli olarak diğer makalelerimizde de defalarca belirttiğimiz gibi Türkiye de iki yıllık Meslek Yüksek Okulu bitiren öğrencilerin normalde Almanya da dersleri sayılmaz ve lisans eğitimine sıfırdan başlarlar, yani 1.dönemden itibaren başlarlar.
Daha ayrıntılı olarak bu durumu incelemek bir örnek verelim: Bursa Uludağ Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliğinde 2.sinifi tamamlayan bir öğrenci 50 kredi vermiş olsun. Almanya ya geçiş yaparken ilk olarak yapması gereken işlemler, diğer lisansa yeni başlayacak olan öğrencilerle aynıdır. Yani birinci sırada Almanya da bir üniversiteden ön kabul almaşı gerekiyor, hazırlık eğitimi için dil kursu kaydını Almanya da bir kurumda gerçekleştirip, daha sonra maddi giderlerini teminat açısından bloke hesap veya garantör gibi işlemlerini hallettikten sonra vize başvurusu yapıyor.
Diğer öğrencilerden farklı olarak lisans tamamlama yapmak isteyen öğrencilerin asil işlemleri ise Almanca hazırlık eğitimini bitirdikten sonra(DSH veya TestDAF gibi sınavlardan birini geçtikten sonra) başlıyor. Yine yukarda örnek olarak verdiğimiz Uludağ üniversitesi öğrencisi hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra Almanya da bir üniversiteye başvuru yapar direk lisans bölümü öğrencisi olarak. Başvuru aşamasında bazı üniversiteler ilk aşamada direk olarak 1. Semester a direk olarak başvuru alır, bazıları ise direk olarak örneğin 3. veya 4.semestera direk başvuru alır. Bu durum üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir. Öğrenci bir üniversiteden kabul aldıktan sonra ya direk olarak bölümdeki hocalarla kontağa geçip Türkiye de almış olduğu dersleri saydırtma işlemlerini gerçekleştirir ya da yine kabul aldığı üniversitenin sınav merkezine(Prüfungsamt) başvuru yapar. Bu başvuruda üniversitenin verdiği başvuru formu doldurulur, Türkiye de almış olduğu derslerin isimleri ve kredi şayileri tek tek forma islenir ve daha sonra fakülteye veya Prüfungsamt a Türkiye deki üniversiteden alınan transkript ile başvuru yapılır. Örnek olarak öğrenci Nürnberg-Erlangen Üniversitesine başvuru yapmış olsun. Nürnberg-Erlangen üniversitesi elektrik-elektronik bölümündeki ders içerikleri, kredi puanlarına bakılarak, Uludağ üniversitesinde verilen 50 kredinin tahnitim işlemleri yapılır. Tahmini olarak öğrencinin yaklaşık 20-40 kredi arası dersleri sayılır ve 2. döneme kaydı alınır. Almanya da lisans eğitiminin üniversitelerde 6, Fachhochschule lerde 7 veya 9 dönem sürdüğünü tekrardan hatırlatalım.
Buraya kadar anlatılan normal yasal prosedürlerdi. Şayet aşağıdaki tavsiyeleri uygularsanız Türkiye de almış olduğunuz kredi sayısına göre beklide Almanya da lisans eğitiminizi bir yıl bile erken bitirebilirsiniz.
Bu konudaki ilk tavsiyem Türkiye deki okulunuzdan mutlaka İngilizce bir transkript alin. Türkçe transkript aldığınızda herhangi bir yeminli tercümana çeviri yaptırdığınızda bazen ders isimlerine farklı bir kalıp yüklenebiliyor. Ayrıca yine mutlaka Türkiye deki üniversitenizden bölüme ait ders içeriklerini açıklayan bir belge daha alin ve bu belge yine İngilizce olursa çok iyi olur. Şayet Türkçe olarak alırsanız çok iyi bir tercümana tercüme ettirmeye calipsin.
Ayrıca hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra, sadece tek bir üniversiteye başvuru yapmayın. Mümkün olduğu kadar fazla üniversiteye başvuru yapın. Ayni bölüm dahi olsa Almanya da ders kredi sistemlerinde ve ders içeriklerinde önemli farklılıklar olabiliyor. Yukardaki Uludağ üniversitesinden öğrenciyle verdiğimiz örneğe göre ders tanıtma işlemlerinde hatta üniversiteden üniversiteye 20 kredi bile fark edebilir. Tatbiki eğer Türkiye de daha çok kredi verdiyseniz bu tahnitim işlemlerindeki farklılık daha da fazla olacaktır. Belki de örneğin Nürnberg-Erlangen üniversitesinde 70-80 kredi tanıttırabilirken, Hannover üniversitesinde 100 veya daha fazla kredi tanıttırabilirsiniz. Hangi üniversitede ne kadar ders tanıttırabilirsiniz tatbiki bu konuda net bir şey söyleyemeyiz, fakat Almanya da üniversite tercih ederken, örneğin Stuttgart üniversitesi, TU Dortmund a göre daha iyi bir üniversite o yüzden TU Dortmund daha çok ders tanır diye yanılgı içine girmeyin. Daha iyi bir üniversite belki ders içerikleri ve kredi şayileri göz önüne alındığında Türkiye de almış olduğunuz eğitime daha çok uygunluk gösterip daha fazla ders tanıyabilir.
Bu yüzden ilk aşamada ne kadar çok üniversiteye başvuru yaparsanız o kadar iyi olur. Kabul alıp ders tanıtım işlemlerini gerçekleştirdikten sonra size en uygun ve en çok ders tanıttırdığınız üniversiteye kaydınızı yaparak eğitime baslarsınız.
Ayrıca ders tanıtım işlemlerinde sadece kredi sayısı belirtilir ve öğrenci yasal olarak belirli bir üst döneme kayıt olur. Bu kayıt işlemlerinde yine üniversite kayıt belgesine semester kaydınız ne kadar düşük yazılırsa aslında ilerisi için daha iyi olur. Örneğin 110 kredi saydırtıp kaydınızı 5.döneme değil de 3. döneme yaptırdığınızda üzülmeyin, hatta tam tersine sevinin. Almanya’daki sistemde semester sayısının üniversiteye göre hic bir önemi yoktur, önemli olan kredi sayınızdır. Üniversitelerde 180, Fachhochschulelerde 210 kredi sayesini tamamladıktan sonra mezun olursunuz. Fakat diğer önemli nokta ise yabancılar dairesindeki oturum işlemleridir. Almanya da yasal olarak bir öğrenci eğitimini normal eğitim süresinden 3 dönem fazla uzatabilir. Örneğin lisans eğitimi 6 dönem sürüyorsa normal şartlarda öğrencinin 9.dönemin sonuna kadar mezun olması gerekiyor. Şayet siz 110 kredi ile 5.semestere kayıt olursanız normal şartlarda 4 dönem içinde mezun olmanız gerekir. 3. semestere kayıt olursanız ama 6 dönemlik süreniz olur ve riski azal tirsiniz.
Bu tanıtım işlemlerini sadece lisans öğrencileri değil yine ayni şekilde yüksek lisans öğrencileri de yapabilir. Fakat tezli yapılan yüksek lisans eğitiminde daha çok ders tanınır.
Türkiye de açık öğretim fakültesinde okuyan öğrenciler de yine yukarda anlatıldığı üzere lisans tamamlama yapabilir.
MYO mezunları ise yukarda belirttiğimiz şekilde normalde lisans eğitimine sıfırdan baslar. Fakat bazen özellikle Fachhochschule ler istisna yapıp belki bir kaç dersi MYO dan dan saydırabilirler. MYO mezunları lisans eğitimine başladığı üniversitelerde yine direk olarak ders tanıtım için başvuru yapabilirler, her ne kadar şansları düşük olsa da. Fakat bu başvuruyu önce Prüfungsamt a daha sonra da International Office üzerinden yapmaları önemle tavsiye olunur. Direk olarak bölüm hocalarına gidip yaptıracağınız ders tanıtımları üniversite tarafından daha sonradan ret edilebilir.
Bunun dışında yine Türkiye de okuduğunuzdan farkı bir bölüme geçtiğinizde de ders tanıttırma işlemleri yapabilirsiniz. Yukardaki örneğe göre Uludağ Üniversitesinde elektrik-elektronik bölümü okuyan ve 50 kredi vermiş bir öğrenci isterse Almanya da bilgisayar mühendisliği veya diğer mühendislik bölümlerine geçtiğinde Türkiye de aldığı dersleri tanıttırabilir. Elbette bu tanıtma neticesinde elektrik-elektronik bölümde tanıttırabileceği kadar ders tanıttıramaz. Elektrik-Elektronik mühendisliğinde belki 40 kredi tanıttırabilirken makina mühendisliğinde 20 kredi kadar tanıttırabilir. Bölümün benzerliği yine çok önemlidir.
Kaynak : www.deutschstudent.com