Almanya Öğrenci Vizesi
Kaynak : https://www.deutschstudent.com/portfolio-items/ogrenci-vizesi/?portfolioCats=16
Almanya Eğitim Vizesi
Her yıl yaklaşık 2000 e yakın öğrenci aday Türkiye den, Almanya da üniversite eğitim için vize başvurusu yapmaktadır. Bilhassa son 3-4 yıldır vize başvurularında ret oranı artmıştır.
Eğitim vizesi başvuruları Türkiye de üç şehirde alman konsolosluklarında yapılmaktadır: İstanbul, Ankara ve İzmir. Özellikle su şehirde başvuru yapanların şansı daha yüksek bu şehirde daha düşük diye bir istatistik vermek çok doğru olmaz. İkamet ettiğini sehere göre vize başvurusu yapacağınız konsolosluk vize randevusunu aldığınız IDATA firması tarafından size belirtilir.
Öğrenci olarak 3 farklı vize başvurusu yapılır:
1- Dil kursu vizesi (Sprachkursvisum): Almanya da sadece dil öğrenme amacıyla başvuru yapılan vizedir. Bunun için gerekli iki temel belgeden biri Almanya dan dan herhangi bir kurstan alacağınız kurs kayıt belgesi ve kalacağınız süre boyunca maddi giderlerinizi karşılayacağınızı teyit eden belge (Garantör veya Bloke hesap – aşağıda ayrıntılı olarak anlatılacak). Bu vize türü en fazla 9 aylık süre için verilir ve kanunlara göre Almanya da uzatılmaz. Fakat istisnai durumlar bulunmaktadır ve düşük bir ihtimal de olsa Almanya da bulunduğunuz şehirdeki yabancılar dairesinde eğer bir üniversiteden direk lisans veya yüksek lisans kabulü aldıysanız uzatılabilir. Aksi takdirde özellikle 9 ayin sonunda tekrardan dil kursu yapmaya devam etmek isterseniz kesinlikle uzatılmaz.
2- Öğrenci Aday Vizesi (Studienbewerbervisum): Herhangi bir üniversiteden ön kabul (şartlı kabul) alarak başvuru yapılan vize çeşididir. Bunun için ilk gerekli olan şey, bir alman üniversitesinden lisans veya yüksek lisans ön kabulü, Almanya dan bir dil kursu kaydı ve yine maddi teminat gerekmektedir. Bu kabul ile Almanya ya gelip, en geç 24 ay içinde hazinlik eğitimini tamamlayıp bir üniversiteye kayıt olmanız gerekmektedir. 24 ay süre bitiminde oturum uzatılmaz ve Türkiye ye geri gönderilirsiniz. Vize alındığında 3 veya 6 aylık olarak alırsınız ve Almanya ya geldikten sonra 1 er yıllık oturum izni alırsınız.
3- Eğitim Vizesi (Studienvisum): Eğer hazırlık eğitimini Almanya da tamamladıysanız veya bir alman üniversitesinden İngilizce eğitim verilen bir bölüme direk kabul aldıysanız eğitim vizesi için başvuru yaparsınız. Yine öğrenci adayı vizesinde olduğu gibi 3 veya 6 aylık giriş vizesi alırsınız ve Almanya ya geldikten sonra 1 veya 2 ser yıllık oturum alırsınız.
İlk 2 vize türünde en önemli husus konsoloslukları eğitim için gittiğinize ikna etmektir. Özellikle de öğrenci adayı vizesi başvurusu yapıyorsanız. Çünkü artık konsoloslukların gözünde vize başvurusu yapan birçok öğrencinin Almanya ya gitme amacı eğitim değil, oraya gidip hayatını başka bir amaçla devam edeceğidir. Özellikle son yıllarda maalesef konsolosluğun bu tutumunu doğrular şekilde yapan öğrenci adayları oldukça fazladır. Almanya da yaklaşık 300 bin yabancı öğrenci eğitim görmektedir ve maalesef ki en basarisiz öğrenci grubunu Türkiye den gelenler oluşturur. Bu veri özellikle DAAD in 2015 yılında yaptığı bir araştırma ile de belgelenmiştir. Türkiye den gelen öğrencilerin yarısından fazlası Almanya’daki eğitim hayatlarında başarılı olamamışlardır. Almanya da eğitime devam etmedikleri halde bir şekilde (evlenerek veya isçi vizesine geçerek) Almanya da kalmaya devam etmişlerdir. Bunun dışında yine Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığı da birçok kişiyi öğrenci adayı olarak Almanya ya bir şekilde gitmek istemeye itmiştir. Alman konsoloslukları artık ret verirken bu iki duruma da özellikle değinmektedir.
Aşağıdaki resimde Almanca olarak konsoloslukların bu durumu nasıl açıkladıklarını görebilirsiniz. Eğer vize reddi alıp, konsolosluğa itiraz mektubu gönderirseniz size 7-8 sayfalık bir açıklama yollarlar ve en son iki sayfanın birinde bu paragrafı görürsünüz.
Bu sebeplerden dolayi konsoloslugun artik başvuru yapan öğrenci adaylarının gerçekten Almanya ya eğitim için gidip gitmediğini tespit etmek için kendi kendine geliştirdiği bir takım refleksler vardır. Aşağıda bu maddeleri tek tek inceleyeceğiz.
1– Vize evraklarının eksiksiz hazırlanması gerekmektedir detaylı bilgiyi üniversitelerin internet sayfalarından veya danışmanınızdan alabilirsiniz.
2- Eğitim geçmişiniz: Vize başvurusunda yukarda belirttiğimiz hususlardan dolayı, konsolosluğu ve yabancılar dairesini gerçekten Almanya ya eğitim amacıyla gitmek istediğinize ikna etmeniz gerekiyor. Bunun için konsolosluğun dikkate aldığı en önemli kıstas ise öğrencinin eğitim geçmişi. Türkiye de eğitim hayati boyunca ortalama veya ortalamanın da altında performans göstermiş öğrencilerin vize için ikna şansı çok yüksek değildir. Çünkü kendi ana dilinde ve ülkesinde basarisiz olmuş bir öğrencinin, ilk olarak gidip hazırlık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayıp daha sonra Türkiye ye oranla daha ağır bir eğitim verilen Almanya da üstelik yabancı bir dilde başarılı olmasını beklemek çok realist bir yaklaşık olmaz. Ayrıca eğitim hayatına ara verilmesi de oldukça önemli bir etkendir. Çok başarılı bir şekilde eğitimi bitirmenize rağmen, eğitim hayatınıza 1 yıl veya daha uzun bir süre ara verdiyseniz sansınız yine düşük olur, fakat bu sinsinizi yükseltebilecek önlemler vardır ve bunları aşağıda anlatacağız.
3- Ön Kabul: Yukarda değindiğimiz gibi, öğrenci Almanya ya eğitim amaçlı gittiğine ikna etmesi gerekiyor. Bunun en önemli adimi ise herhangi bir alman üniversitesinden “ şartlı veya ön kabul“ almaktır.
Şartlı Kabul Nedir? Almanya´daki üniversitelere başvuru yapıp bölümle ilgili kriterleri sağladığınıza dair teyit alisiniz. Kabulünüz geçerliliği ise ancak Almanca dil bilgisini sağladığınızda geçerli olmasıdır. Bunu da Almanya da yaklaşık 1 yıl kurs gördükten sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sınavını geçerek sağlamanızdır. Sitemizde DSH ve TestDaF sınavlarıyla ilgili ayrıntılı bilgileri linkten edinebilirsiniz.
Şartlı kabul aldıktan sonra şayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda yoksa DSH hazırlık kursu veren özel bir kursta kayıt yaptırıyorsunuz. Kayıt yaptıracağınız kursun, haftalık en az 18 saat ders veren bir kurs olduğuna dikkat ediniz. En çok sorulan sorulardan biri ise hangi üniversitelerden şartlı kabul alınacağı üzerinedir. Birçok üniversitenin şartlı kabul için dil kriterleri vardır. Örneğin bazı üniversiteler hiç Almanca bilmeyen öğrenci adaylarına da şartlı kabul verirler. Bazı üniversiteler belli seviyelerde Almanca bilgisi isterler(A2,B1,B2 vs.). Sitemizde bir çok üniversitenin tanıtımı bulunmaktadır ve bu tanıtımlarda kriterler belirtilmiştir:
Üniversiteler
Diğer en çok sorulan sorulardan birisi de, şartlı kabul alınan üniversite ile kayıt yapılan dil kursunun ayni şehir hatta ayni eyalette olması gerektiği zorunluluğudur. Hiç bir şekilde böyle bir zorunluluk yoktur. Örneğin üniversite kabulünüz Paderborn Üniversitesinden olabilir ama dil kursuna Berlin de kayıt yaptırabilirsiniz.
3- Almanca Bilgisi: Alman devletinin belirlediği kanunlara göre aslında öğrenci adayı vizesi başvurusu için kesinlikle vize başvurusu sırasında belirli bir seviyede Almanca bildiğinizi kanıtlamanız gerekmemektedir. Örneğin 2018 yılından itibaren Avusturya devleti, yurt dışından vize başvurusu yapan öğrencilerden mutlaka en az A2 seviyesinde Almanca sertifikası istemektedir.
Fakat yukarda belirttiğimiz durumlardan ötürü artık vize başvurusu yapan adaylardan durumuna göre belirli bir seviyede Almanca sertifikaları istenmektedir. Ayrıca yine alman konsoloslukları Türkiye deki özel kursların kendi sertifikalarını kabul etmiyor ve resmi bir sertifika (Goethe, ÖSD, OnDaF veya Telc) istiyorlar. Son dönemlerde hiç Almanca bilgisi olmadan vize başvurusu yapan adayların nerdeyse tamamına yakını vize başvurusundan ret almıştır.
Eğer eğitim hayatınıza en az 1 yıl ara verdiyseniz, mesela lisans eğitimini bir yıl veya daha önce bitirdiyseniz, ya da ÖSYM sınavlarına girip 1 yıl veya daha önce bir bölüm kazanıp hiç üniversiteye devam etmediyseniz sizden çok yüksek ihtimalle B1 sertifikası isterler. Bu süre zarfında eğer bir firmada tam zamanlı olarak çalıştığınızı belgelerseniz bir ihtimal B1 yerine A2 veya A1 sertifikasi ile de vize alma şanısınız olabilir. Ama yine de biraz risklidir. Burada belirli bir seviyede Almanca sertifikasının istenmesinin sebebi ise oldukça açıktır. Konsolosluk vize başvurusu yaparken size “Madem Almanya da eğitimle ilgiliydin, 1 veya 2 yıldır neden hiç Almanca öğrenmedin” diye bir soru ile karşılaşabilirsiniz. Sağlık sebepleri, özel sebepler vs. kesinlikle mazeret olarak kabul edilmez. Çünkü yukarda yine belirttiğimiz gibi Almanya ya gerçekten eğitim amaçlı gittiğinizi konsolosluğa kanıtlamanız gerekmektedir ve konsolosluğun bu tür durumlarda en önemli kriterlerinden biri ise öğrenci adayınım bu süre zarfında Almanya da eğitimle ilgili ne tür bir hazırlık yaptığı ve Almanca eğitimine başlayıp gerçekten eğitimi ciddiye alıp almadığını kontrol etmektir.
Bu konuda tavsiyemiz, lisans eğitimini bitirdikten sonra veya ÖSYM sınavlarına girdikten sonra üniversite başvurularına başlamadan önce direk olarak imkânınız el veriyorsa yoğun bir kursa kayıt olun ve vize başvurusuna kadar alabildiğiniz en yüksek seviyede bir Almanca sertifikası almaya calipsin.
Eğer örneğin bu yıl ÖSS sınavını kazandıysanız ama düşük bir puan aldıysanız yine en azından A2 seviyesinde Almanca sertifikası aldıktan sonra vize başvurusu yapmanız iyi olur.
Bu konu çok sıkça sorulduğundan dolayı, tecrübelerimizden yola çıkarak istenilebilecek Almanca seviyelerini su şekilde özetleyebiliriz: Eğer lisans eğitimini en az 1 yıl önce tamamladıysanız ve Almanya dan dan bir üniversiteden yüksek lisans ön kabulü aldıysanız, sadece A1 Almanca sertifikası ile başvuru yaparsanız vize sansınız %50-60 olur, A2 ile %60-80, B1 ile %80-95. Tatbiki yine ortalamanız ve üniversiteyi ne kadar sürede bitirdiğiniz de önemli.
Lisans eğitimini hiç uzatmadan bitirip direk bir üniversiteden ön kabul alıp başvuru yaparsanız A1 sertifikası ile sansınız %70-80, A2 ile %80-90 ve B1 ile kesin olarak vize alisiniz. Lisans eğitimini en az 1 yıl uzattıysanız bu oranları bir uzattığınız yılbaşına %10 olarak azaltabilirsiniz.
Elbette yine girdiğiniz sertifika sınavında aldığınız puanlar da çok önemlidir.
Eğer hazırlık eğitimini Türkiye de tamamladıysanız (örneğin Testdaf veya Goethe C2 sınavını Türkiye de geçtiyseniz), vize sansınız nerdeyse kesindir ve normal şartlarda başvuru yaptıktan çok kısa sürede vizeniz gelir.
Ön Lisans mezunlarını ise biraz farklı incelemek gerekmektedir. Ön lisans öğrencileri eğitimine girerken zaten düşük bir ÖSYM puanı almış oluyorlar. Bunun yani sıra aldıkları eğitimin Almanya da bir denklikleri yok ve Almanya da direk lisans eğitimine sıfırdan başlıyorlar. Yani daha açık belirtirsek zaten çok iyi bir eğitim geçmişleri olmuyor. Ön lisansı çok iyi bir ortalama ile bitirirseniz (en az 3,3 gibi bir notla) bu izlenimi biraz gidermiş olursunuz. Bu yüzden ön lisans bitirenlerin mutlaka en az bitirme süresine göre A2 veya B1 sertifikası aldıktan sonra vize başvurusu yapmaları iyi olur.
Kursa illaki Goethe Institut de gitmeniz gerekmemektedir. Herhangi bir kursa gidip veya çevrimiçi kaynaklara çalışıp ya da özel ders alıp, daha sonrasında Goethe, Telc veya ÖSD gibi sınavlardan birine direk kayıt olabilirsiniz. Ayrıca tekrar belirtelim ki bu sınavlarda alacağınız puanlar da vize şansınızı etkiler, çünkü dil öğrenme konusundaki basarinizi gösterir.
Ayrıca lisans başvurusu yapan öğrenciler, Türkiye de TestAS sınavına girip iyi bir notla geçtikleri takdirde vizeyi %100 garantilerler. TestAS sınavı ile ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
TestAS Sınavı
Özellikle eğitim geçmişi çok iyi olmayan öğrenciler bu sınavdan iyi bir puan almaları halinde yine sorunu çözmüş olur.
4- Maddi Konular: Öğrencinin, Almanya’daki eğitim hayati boyunca giderlerini nasıl karşılayacağını göstermesi gerekir. Bunun da iki yolu vardır: Garantör veya Bloke hesap.
Garantör belgesi Türkiye den kabul edilmiyor. Almanya dan dan herhangi birinin sizin adınıza garantör olması gerekiyor. Garantörünüzün illaki gideceğiniz şehirde bulunması veya bir akrabalık derecesi olması gerekmemektedir. Garantörlükle ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?t=11548
Bloke hesabi ise IS BANK AG, Fintiba, Patrio veya Deutsche Bank dan açtırmanız gerekiyor. Fakat işlemlerinizin hisli yapılmasını istiyorsanız bloke he sabinizi Fintiba veya Patrio dan dan açtırmanızı tavsiye ederim.
Tekrar belirtmek de fayda var ki, garantör veya bloke hesabınızın bulunması zaten vize başvurusu için şarttır ve bu belgelerden birisi olduğu için kesin olarak vize alamıyorsunuz. Vize reddi durumunda örneğin bloke hesabınızdaki parayı tekrar geri alabiliyorsunuz bankadan.
5- İyi Niyet Mektubu: Kendinizi tanıtan ve Almanya dakik hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalık – Almanca – bir isteklendirme mektubu yazınız. Özellikle şimdiye kadar almış olduğunuz eğitime, Almanya da ki amaçlarınıza ve eğitiminizi tamamladığınızda ne yönde bir is hayati planladığınızı belirtiniz.
6- Almanya dakik Eğitim Planları: Eğitim için gittiğinize ikna edebilmek için başvuru sırasında eğitim planlarınızı da çok iyi açıklamanız gerekir. Bunun için 5.madde de belirtilen iyi niyet mektubu oldukça yardımcı olur. Bunun dışında kabul aldığınız bölüm ve üniversite ve üniversitenin bulunduğu şehirler hakkında mutlaka araştırmalar yapın. Kabul aldığınız bölümde hangi dersler hangi dönemde veriliyor, üniversitenin kaç öğrencisi var, tam olarak nerde bulunuyor vs. gibi bilgilere sahip olun mutlaka. Bunun dışında ne zaman Almanca hazinliği bitirip, üniversite eğitimine başlayacağınıza ve ne zaman bitireceğinize ve bitirdikten sonra ne yapacağınızı tek tek önceden planlayın. Eğitim hayati sırasında staj yapmak istediğinizi de ayrıca belirtin.
7- Yas Problemi: Aslında eğitim geçmişi ile de direk olarak bağlandırılabilir. Fakat yine de ayrı bir baslık altında incelemekte fayda var. Lisans eğitimine sıfırdan başlamak için başvuru yapıyorsanız ve örneğin en az 25-26 yaşındaysanız vize sansınız çok yüksek olmaz. Çünkü ilk olarak en az 1 yıl hazırlık göreceksiniz. Daha sonrasında lisans eğitimini bitirdiğinizde en azından 30 yaşında olacaksınız. 30 yaşında lisans mezunu olarak da Almanya da is bulma sansınız olmadığı için vize başvurunuza olumlu bir cevap beklemeniz sürpriz olur. Fakat yukarda belirttiğimiz gibi B1 Almanca veya TestAS dan dan iyi bir puan alırsanız ve lisans eğitimi sonrasında Türkiye ye döneceğinizi teyit ederseniz şansınız olabilir. Ama özellikle 30 yasının üzerindeki adayların başvuruları şartlar ne olursa olsun %99 ret edilir. Yüksek lisans içinse yasınız 30 ve üzerindeyse ayni durum yine geçerlidir.
Vize başvurusundan sonraki süreci değerlendirirsek:
Vize başvurusundan sonra sabırlı bir şekilde bekleyin. Vize başvurularında