Almanya’ya geldikten sonra yapılması gerekenler
Almanya da eğitim sürecinde psikolojik olarak en zor dönem vize başvuru sürecidir. Vizeyi aldıktan sonra biraz rahatlarsınız ama Almanya ya ilk geldiğiniz günler yine birçok bürokratik işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bu makalede, Almanya da yapmanız gereken bürokratik işlemler tek tek anlatılmıştır.
İlk aşamada aile yanında kalmayacaksanız, herhangi bir yurda çıkacaksanız mutlaka hafta içi mesai saatleri içerisinde Almanya ya gelmeye çalışın. Yurt anahtarını alabilmek için görevliyi ancak hafta içi belirli saatlerde bulabilirsiniz. Aksi takdirde bir kaç gün otelde kalmak zorunda kalabilirsiniz. Otel fiyatları geceliği en ucuz 25 Euro’dan başlıyor 100 Euro ya kadar çekiyor.
Yurda veya ev tuttuysanız eve çıktığınız zaman ilk is olarak posta kutunuzun üzerine isminizi yazın.
Gelirken yanınızda bir miktar nakit para ile gelin mutlaka. Şayet bloke hesap açtırdıysanız, Almanya ya gelir gelmez bloke hesabınızdan para çekemiyorsunuz.
Şayet bloke hesapla vize başvurusu yaptıysanız ilk olarak yurttan aldığınız kira sözleşmesi ve hesabınızın açıldığına dair Deutsche Bank in maille gönderdiği teyit ile en yakın Deutsche Bank şubesine gidin. Deutsche Bank da he sabinizi aktive ettirmeniz gerekiyor. Hesap aktive olduktan yaklaşık 10 gün içerisinde kartınız ve kertinizin şifresi iki farklı posta ile adresinize gönderilir. Fakat hesabi aktive ettikten 2-3 is gün sonrası acil durumlar için pasaportunuzla bankadaki vezneye gidip para çekebilirsiniz hesabınızdan.
Dil kursuna başladıktan sonra oturum işlemlerine de başlayabilirsiniz. İlk aşamada Almanya da geçerli bir sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor. Dil kursu öğrencileri ilk aşamada özel bir sigorta yaptırmak zorundalar. Aylık özel sigortaların fiyatı 26 ila 52 Euro arası değişiyor. Sağlık sigortası olarak Care Concept firmasını tavsiye edebilirim:
Şayet dil kursunu üniversitenin kendi dil kursunda yapıyorsanız ilk olarak üniversitenin international office bölümüne gidip üniversiteye de kayıt yaptırmanız gerekiyor. Üniversiteye kayıt için götürmeniz gereken evraklar:
– Üniversite kabul belgesi
– Pasaport
– Dil kursu kayıt belgesi
– Başvuru Formu(Üniversitenin sitesinden bulabilirsiniz veya direk olarak international office den alabilirsiniz).
– Vesikalık fotoğraf
– Üniversiteden kabul alırken yolladığınız bütün belgelerin orijinalleri
– Sağlık Sigortası
Duisburg – Essen, Bremen veya TU Dortmund gibi üniversitelerden kabul alanlar direk olarak herhangi bir kursa(ayni eyalet veya şehir içinde olmak şartıyla) yine üniversiteye ayni şekilde kayıt yaptırıp öğrenci kartı alabilirler.
Sigorta evrakınız geldikten sonra ikamet ettiğiniz şehrin belediyesine veya yabancılar dairesine(Rathaus ya da Ausländerbehörde) kayıt(Anmeldung) müracaat ediyorsunuz. Kayıt işleminden sonra size vizenizin uzatılması için bir randevu veriyorlar.
Şayet vizenizi garantör aracılığıyla yaptıysanız, Almanya ya gelir gelmez ilk is olarak kayıt işlemini gerçekleştirin. Kayıt işleminden sonra direk herhangi bir bankaya gidip(Sparkasse, Deutsche Bank veya City Bank gibi) öğrenci hesabi(Konto) açtırın. Hesabınız açıldıktan sonra sağlık sigortası kaydınızı yaptırın.
Oturum işlemlerine Almanya ya gelir gelmez başlamanızı tavsiye ederim. Çünkü kayıt yaptırdıktan yaklaşık 4-6 hafta sonra oturum kartınızı alabiliyorsunuz. Oturum kartı başvurusu için de yabancılar şubesine götürmeniz gereken evraklar:
– 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
– Pasaport
– Kira Sözleşmesi
– Sağlık Sigortası
– Üniversite Kabul veya Kayıt Belgeleri
– Dil Kursu Kayıt Belgesi
– Bloke hesap veya Garantör belgesi
Oturum alma işlemleriniz şehirden sehere değişir ama ortalama süre 4 haftayı bulur. Oturum kartı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunanlar 28.80 Euro ödüyorlar.
Oturum kertinizi da aldıktan sonra erkek öğrenciler bağlı oldukları eyaletteki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğundaki eğitim ataşeliğine gidip öğrenci dosyası açtırmaları gerekiyor.